Grote turbines maken meer geluid en hebben grotere veiligheidsrisico’s
Grotere turbines maken meer geluid en hebben grotere veiligheidsrisico’s. Dit blijkt uit de Plan MER Klimaatvisie Utrecht, een milieu rapport dat wethouder Van Hooijdonk onlangs aan de raad heeft gestuurd. Het rapport is ondeugdelijk en rammelt aan alle kanten. Het roept meer vragen op dan het beantwoordt, zoals wij op 17 januari schreven aan de Raadscommissie Duurzaamheid.
Briefing Raadscommissie Energietransitie
.
Het brongeluid van kleinere turbines met een rotor van 150 meter is 102 dB terwijl de grotere (met diameter 170) tussen de 103dB en 104 dB uitkomen. Dit zijn gemiddelde fabrieksopgaves. Er is dus meer geluid is bij ongunstige harde wind. De uiteinden van de rotor kunnen zelfs de geluidsbarrière doorbreken.
Ook blijken de veiligheidsrisico’s bij de megaturbines vele malen groter te zijn dan bij de kleinere turbines. Het Amerikaans onderzoeksinstituut Bloomberg rapporteerde eind januari twee recente ongelukken met mega turbines van General Electric in Oklahoma en Colorado die nog geen half jaar oud zijn. Ook de mega turbines van het Duitse Siemens en de Deense Vestas vertonen veel uitval van apparatuur. Door de snelle ontwikkeling van steeds hogere turbines zijn er steeds hogere veiligheidsrisico’s opgetreden. Men spreekt van enorme garantieverzekeringen. De verliezen van Siemens Gamesa liepen in het laatste kwartaal 2022 op tot 967 miljoen dollar.
De turbine die Utrecht wil plaatsen in de oksel van de A12 en A2 staat op slechts 90 meter van het verkeersplein Oudenrijn. Dit is een oude afstandsnorm die niet toereikend meer is voor de nieuwe megaturbines. Deze hebben een maximale werpafstand van 359 meter waarmee het hele verkeersplein Oudenrijn wordt getroffen.