Simulatie XL windmolens

Beste buren van Rijnenburg en Reijerscop,

We hebben de laatste opstelling van de plannen van Rijne Energie die op 6 januari 2018 besproken zijn, alvast in de 3D software Windplanner gezet en meer viewpoints voor alle betrokken gemeentes gemaakt. Het gaat nu om zgn XL molens, omdat die nog wel subsidie krijgen.

Hoe hoog is een XL molen?

Héél hoog! De mast van deze molens is 165 meter hoog en de wieken hebben een omtrek van 130 meter. De totale hoogte van zo’n XL molen komt daarmee op 230 meter! Ter vergelijking: de windmolens bij Houten zijn zijn 105 + 45 = 150 meter hoog.
Om u een beeld te geven hebben wij een XL-molen fictief geplaatst naast een windmolen zoals die in Houten staan.

Links een van de bestaande windmolens in Houten, rechts de XL molen.
Links een van de bestaande windmolens in Houten, rechts de XL molen.

Deze video’s zijn uiteraard niet gebaseerd op een goedgekeurd plan door de gemeente of provincie, maar ze geven heel goed aan dat grotere molens dan die bij Houten staan (en getoond worden naast de XL molens) bijna overal zichtbaar zijn vanuit de bewoners bij Harmelen, IJsselstein, Veldhuizen, Papendorp, De Meern Zuid, Rijnvliet en Nieuwegein. Laat staan waar de huidige bewoners en toekomstige inwoners van de polder mogelijk mee moeten leven: breekt men echt deze molens af na 10 jaar?

XLmolens_plan_RE_2018
Plaatsing windmolens op basis van een plan van Rijne-Energie.

Het programma is gemaakt met de laatste demoversie van Windplanner van theimagineers.com. Een superfraai programma omdat het draagvlakdiscussies helpt stroomlijnen vóór het beton aangevoerd wordt voor de fundamenten.. Bezint eer ge begint…

In deze eerste video ziet u hoever de slagschaduwen kunnen komen in De Meern, op 21 januari.

 

De tweede video laat de slagschaduwen zien in Nieuwegein, op 21 juni.

 

In deze video zie u de windturbines vanaf een aantal locaties.

 

Deze video laat in 15 minuten een aantal gebruikte viewpoints zien. Deze viewpoints zijn met blauwe oogjes aangegeven op het linkerscherm. Het actieve viewpoint in de simulatie heeft dan links een zichtlijn aangegeven met de naam uit Google Street View.