Windmolens te vaak te dicht bij woonwijken, blijkt uit onderzoek: ‘Voorkom leed door goed te plannen’
Windmolens worden vaak te dichtbij woonwijken neergezet. Dat zegt audioloog Jan de Laat op basis van internationaal wetenschappelijk onderzoek. “De windmolens zijn veel krachtiger dan eerder. Dat betekent dat je ze verder van een woonwijk moet plaatsen.”
In de reportage wordt gezegd dat de minimale afstand van een windmolen tot woningen tien keer de ashoogte moet zijn. Dit is echter niet juist; moet zijn tien keer de tiphoogte, dit is de hoogte tot de as van de turbine plus de straal van de rotor. Dit wordt bepaald in de 10H-regel die van kracht is in o.a. Beieren en Polen.
In Nederland is er geen afstandsnorm maar een geluidsnorm. Daarbij wordt uitgegaan van een gemiddelde belasting. Advocaat Peter de Lange: “Dat wordt niet gemeten maar berekend. Dus je kan bij wijze van spreken een turbine drie maanden stilzetten en dan de rest van het jaar negen maanden vol gas geven en dat gaat dan over de belasting op de gevel en dat is dan gemiddeld precies de waarde die is toegestaan.”
Op grote afstand hoor je alleen nog maar die lage tonen en dat is waar de mensen dan uiteindelijk last van hebben en minder goed kunnen slapen en er andere verschijnselen optreden.”
– audioloog Jan de Laat van het Leids Universitair Medisch Centrum
Bekijk de reportage op EenVandaag.
Video uit de reportage: